Διαδικασία Λειτουργίας Συστήματος Καυσίμου

- 2024-07-05-

Η διαδικασία εργασίας τουσύστημα καυσίμωνείναι μια πολύπλοκη και περίπλοκη ακολουθία που διασφαλίζει ότι ο κινητήρας μπορεί να λειτουργεί συνεχώς και αποτελεσματικά.

1. Παροχή καυσίμου

Αποθήκευση καυσίμου: Το καύσιμο αποθηκεύεται πρώτα στη δεξαμενή καυσίμου. Η δεξαμενή καυσίμου είναι το σημείο εκκίνησης του συστήματος καυσίμου και είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση αρκετού καυσίμου για χρήση του κινητήρα.

Λειτουργία αντλίας καυσίμου: Όταν ξεκινά ο κινητήρας, η αντλία καυσίμου αρχίζει να λειτουργεί υπό τον έλεγχο της ηλεκτρονικής μονάδας ελέγχου. Η λειτουργία της αντλίας καυσίμου είναι να εξάγει το καύσιμο από τη δεξαμενή καυσίμου και να το μεταφέρει στο φίλτρο καυσίμου μέσω του αγωγού.

Φιλτράρισμα καυσίμου: Πριν το καύσιμο εισέλθει στον κινητήρα, πρέπει να φιλτράρεται μέσω του φίλτρου καυσίμου. Το φίλτρο καυσίμου μπορεί να αφαιρέσει ακαθαρσίες και ρύπους στο καύσιμο για να διασφαλίσει ότι παρέχεται καθαρό καύσιμο στον κινητήρα.

2. Ανάμιξη και έγχυση καυσίμου

Κατανομή καυσίμου: Το καθαρό καύσιμο μετά το φίλτρο παραδίδεται ομοιόμορφα και ισοβαρικά σε κάθε μπεκ ψεκασμού μέσω του σωλήνα διανομής καυσίμου.

Λειτουργία μπεκ: Σύμφωνα με τις οδηγίες που εκδίδονται από την ECU, το μπεκ ψεκάζει την κατάλληλη ποσότητα καυσίμου στον αγωγό εισαγωγής ή στον κύλινδρο κάθε κυλίνδρου σε υψηλή πίεση. Στα σύγχρονα αυτοκίνητα, αυτή η διαδικασία συνήθως ελέγχεται ηλεκτρονικά για να διασφαλιστεί η ακριβής έγχυση καυσίμου.

Σχηματισμός μίγματος: Το καύσιμο που εγχέεται αναμιγνύεται με τον αέρα στον κύλινδρο για να σχηματίσει ένα εύφλεκτο μείγμα. Αυτή η διαδικασία ανάμειξης είναι ζωτικής σημασίας για την απόδοση και τις εκπομπές του κινητήρα.

3. Ανάφλεξη και καύση

Σύστημα ανάφλεξηςλειτουργία: Όταν σχηματίζεται το εύφλεκτο μείγμα, το σύστημα ανάφλεξης δημιουργεί έναν ηλεκτρικό σπινθήρα στον κύλινδρο υπό τον έλεγχο της ECU για να αναφλεγεί το μείγμα.

Διαδικασία καύσης: Αφού το μείγμα αναφλεγεί, καίγεται γρήγορα στον κύλινδρο για να παράγει αέριο καύσης υψηλής θερμοκρασίας και υψηλής πίεσης. Αυτή η διαδικασία καύσης ωθεί το έμβολο προς τα κάτω και μετατρέπει τη γραμμική κίνηση του εμβόλου σε περιστροφική κίνηση μέσω της μπιέλας και του στροφαλοφόρου άξονα, οδηγώντας έτσι τον κινητήρα σε λειτουργία.

4. Εξάτμιση και ανατροφοδότηση

Εκπομπές καυσαερίων: Τα καυσαέρια μετά την καύση απορρίπτονται από το όχημα μέσω του συστήματος εξάτμισης. Το σύστημα εξάτμισης περιλαμβάνει συνήθως εξαρτήματα όπως σωλήνες εξάτμισης, καταλυτικούς μετατροπείς και σιγαστήρες, που βοηθούν στον καθαρισμό των καυσαερίων και στη μείωση του θορύβου.

Παρακολούθηση συστήματος και ανατροφοδότηση: Η ECU παρακολουθεί διάφορες πτυχές τουσύστημα καυσίμωνμέσω αισθητήρων, συμπεριλαμβανομένης της παροχής καυσίμου, του χρονισμού ανάφλεξης και της λειτουργίας του μπεκ ψεκασμού καυσίμου. Με βάση τα αποτελέσματα της παρακολούθησης, η ECU θα προσαρμόσει τη στρατηγική ελέγχου για να διασφαλίσει ότι ο κινητήρας επιτυγχάνει βέλτιστη απόδοση και απόδοση καυσίμου υπό διαφορετικές συνθήκες οδήγησης.