Πώς λειτουργεί το σύστημα πέδησης

- 2024-06-21-

Η αρχή λειτουργίας τουσύστημα πέδησηςμπορεί να συνοψιστεί με απλά λόγια. Είναι η μετατροπή της δύναμης του πεντάλ του φρένου του οδηγού σε ισχυρή τριβή μέσω μιας σειράς πολύπλοκων μηχανικών και υδραυλικών συστημάτων, επιβραδύνοντας ή σταματώντας αποτελεσματικά την κίνηση του οχήματος. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την τριβή μεταξύ των τακακιών και του δίσκου του φρένου, και των ελαστικών και του εδάφους, η οποία μετατρέπει την αρχική κινητική ενέργεια του οχήματος σε θερμική ενέργεια.

Συγκεκριμένα, τοσύστημα πέδησηςαποτελείται κυρίως από τα ακόλουθα μέρη: σύστημα ελέγχου, υδραυλικό σύστημα, σύστημα ισχύος, ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου και σύστημα εκτέλεσης. Όταν ο οδηγός πατήσει το πεντάλ του φρένου, το λάδι φρένων στο υδραυλικό σύστημα θα συμπιεστεί και αυτή η πίεση θα μεταδοθεί στον κύλινδρο φρένων κάθε τροχού μέσω του αγωγού. Στη συνέχεια, ο κύλινδρος του φρένου θα ασκήσει ισχυρή πίεση στο τακάκι του φρένου, έτσι ώστε να έρθει σε στενή επαφή με το δίσκο του φρένου και να δημιουργήσει τριβή, και τελικά να επιβραδύνει ή να σταματήσει το όχημα.

Η αντλία ισχύος του συστήματος πέδησης χωρίζει την αντλία σε δύο θαλάμους μέσω ενός διαφράγματος. Όταν ο κινητήρας λειτουργεί, ένας από τους θαλάμους θα δημιουργήσει ένα κενό, σχηματίζοντας μια διαφορά πίεσης και στις δύο πλευρές του διαφράγματος. Όταν ο οδηγός πατήσει το πεντάλ του φρένου, αυτή η διαφορά πίεσης θα βοηθήσει τη δύναμη του οδηγού και θα δράσει στον κύριο κύλινδρο του φρένου μαζί, ενισχύοντας έτσι το αποτέλεσμα πέδησης.

Επιπλέον, τοσύστημα πέδησηςπεριλαμβάνει επίσης σύστημα αντιμπλοκαρίσματος πέδησης. Αυτό το σύστημα παρακολουθεί την κίνηση του τροχού μέσω του αισθητήρα ταχύτητας που είναι εγκατεστημένος στον τροχό. Όταν ο αισθητήρας ανιχνεύσει ότι ο τροχός είναι έτοιμος να κλειδώσει (δηλαδή να σταματήσει να περιστρέφεται και να γλιστρήσει στο έδαφος), το σύστημα ABS θα ρυθμίσει γρήγορα την πίεση του τακακιού φρένων για να το κάνει διακοπτόμενα σε επαφή και διαχωρισμό από το δίσκο του φρένου, έτσι ώστε το Ο τροχός μπορεί να συνεχίσει να κυλά και να ολισθαίνει κατά τη διαδικασία πέδησης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να εξασφαλίσει ότι η πρόσφυση μεταξύ του τροχού και του εδάφους είναι η μεγαλύτερη, μειώνοντας έτσι την απόσταση πέδησης και βελτιώνοντας την ασφάλεια πέδησης.