Εξαρτήματα συστήματος συμπλέκτη

- 2024-05-30-

οσύστημα συμπλέκτη, ως βασικό συστατικό της μετάδοσης ισχύος του αυτοκινήτου, έχει μια δομή και αρχή λειτουργίας που μπορεί να περιγραφεί εν συντομία ως εξής:

Πρώτον, το σύστημα συμπλέκτη έχει ένα ενεργό μέρος, το οποίο είναι η πηγή ενέργειας του. Το ενεργό μέρος περιλαμβάνει σφόνδυλο, πλάκα πίεσης συμπλέκτη και κάλυμμα συμπλέκτη. Ο σφόνδυλος είναι στενά συνδεδεμένος με τον στροφαλοφόρο άξονα του κινητήρα και είναι υπεύθυνος για τη λήψη της ισχύος που παράγεται από τον κινητήρα. Η πλάκα πίεσης του συμπλέκτη και το κάλυμμα του συμπλέκτη βιδώνονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν μια σταθερή δομή για να διασφαλιστεί ότι η ισχύς μπορεί να μεταδοθεί σταθερά.

Στη συνέχεια, το κινούμενο μέρος είναι το άκρο λήψης ισχύος τουσύστημα συμπλέκτη. Αποτελείται από μια κινούμενη πλάκα και έναν κινούμενο άξονα (ή έναν άξονα εισόδου μετάδοσης κίνησης). Όταν η ισχύς του ενεργού τμήματος μεταδίδεται στην κινούμενη πλάκα μέσω τριβής, η κινούμενη πλάκα θα οδηγήσει τον κινούμενο άξονα σε περιστροφή και στη συνέχεια θα μεταδώσει την ισχύ στο κιβώτιο ταχυτήτων για να επιτευχθεί η οδήγηση του οχήματος.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ισχύς μπορεί να μεταδοθεί σταθερά μεταξύ του ενεργού και του κινούμενου τμήματος, απαιτείται επίσης ένας μηχανισμός σύσφιξης. Αυτός ο μηχανισμός αποτελείται κυρίως από ένα ελατήριο σύσφιξης, το οποίο μπορεί να είναι ένα ελατήριο διαφράγματος ή ένα σπειροειδές ελατήριο. Αυτά τα ελατήρια περιστρέφονται με το ενεργό μέρος και στηρίζονται στο κάλυμμα του συμπλέκτη για να πιέσουν σφιχτά την πλάκα πίεσης στον σφόνδυλο. Με αυτόν τον τρόπο, η κινητήρια πλάκα μεταξύ του σφονδύλου και της πλάκας πίεσης μπορεί να στερεωθεί σταθερά για να εξασφαλιστεί η συνέχεια και η σταθερότητα της μετάδοσης ισχύος.

Τέλος, τοσύστημα συμπλέκτηδιαθέτει επίσης μηχανισμό λειτουργίας για τον έλεγχο του χωρισμού και της εμπλοκής. Αυτός ο μηχανισμός περιλαμβάνει εξαρτήματα όπως το πεντάλ συμπλέκτη, το μοχλό απελευθέρωσης, το πιρούνι απελευθέρωσης, το ρουλεμάν απελευθέρωσης, το χιτώνιο απελευθέρωσης και το ελατήριο επιστροφής. Όταν ο οδηγός πατήσει το πεντάλ του συμπλέκτη, αυτά τα εξαρτήματα θα συνεργαστούν για να διαχωρίσουν την πλάκα πίεσης από τον σφόνδυλο, διακόπτοντας έτσι τη μετάδοση ισχύος μεταξύ του κινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων. Όταν ο οδηγός αφήσει το πεντάλ του συμπλέκτη, το ελατήριο επιστροφής θα πιέσει την πλάκα πίεσης πίσω στον σφόνδυλο για να επιτύχει την αναμετάδοση της ισχύος.

Συνοπτικά, το σύστημα συμπλέκτη διασφαλίζει τη μετάδοση ισχύος και την αποκοπή μεταξύ του κινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων μέσω της συντονισμένης εργασίας των διαφόρων εξαρτημάτων του, επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να επιτύχει ομαλές λειτουργίες εκκίνησης, αλλαγής ταχυτήτων και στάθμευσης.